Tolosaldeko sagardoa eta sagardotegiak

Tolosaldean oso sustraituta dagoen ohitura

Festa, tradizioa eta gastronomia, guztia batera.

Tolosaldean sagarren laborantza eta sagardoa egiteko tradizioa aspalditik dator. Garai batean etxean edo lagun artean edateko ekoizten zen; orain, botiletan saltzen da, sagardotegietan txotx-etik eskaintzeaz gain, sagardotegiko menu tradizionalarekin.

Tolosako Azoka

Sagardoaren erritua

Sagardoa zapore apur bat garratza duen sagar-ardoa da, Gipuzkoako antzinako tradizioa mantenduz egiten da. Sagarrak birrindu eta prentsatu, kupeletan edo barriketan hartzitu eta dastatzeko prest egoten da.

Denboraldia

Urtarriletik maiatzera esperientzia paregabeaz gozatzeko aukera dago sagardotegi batean. Bisitak merezi du eta asko, giro alaia eta jai girokoa bizitzen baita bertan, batez ere, asteburuetan: kantuak, bertsoak, trikitixa…




Txotx-a

“Txotx” oihuak sagardo upelen baten irekiera iragartzen du. Antzina, txiria irekitzen zen, gantzez estalitako kupelaren zuraren zulo txiki bat, eta bertatik txorrorada fin bat ateratzen zen zulatzean. Sagardoa gutxi hartzen da aldi bakoitzean. Gutxi eta maiz, esan ohi da.

Txotx kupela
Txotx kupela



Bakalloa pilpilean sagardotegia
Bakalloa pilpilean sagardotegia
Txuleta
Txuleta

Sagardotegiko menua

Sagardo dastaketek kalterik egin ez dezan, menua bakailao tortilla, bakailao frijitua piperrekin edo saltsan, txuleta, intxaurrak, Idiazabal gazta eta sagar-gozoak osatzen dute.




Euskal Sagardoa

Euskal Sagardoa jatorri izendapena duten sagardoak botilaren lepoan kapsula gorri bat dutenak dira, % 100ean bertako sagar eginda egon behar dute eta kalitate-ziurtagiria lortu behar dute. Gorenak kapsula beltzeko sagardoak ere kalitate handikoak dira, baina ez derrigorrez bertako sagarrekin egindakoak. Urre koloreko kapsulak aldiz, Euskal sagardoa jatorri izendapeneko bertako sagarrarekin eginak dira, baina dastaketa panelean Premium gisa katalogatuak izan direnak.

Sidra Tolosaldea
Cider



Tolosaldeko sagardotegiak

Tolosaldean sei sagardotegi ekoizle daude, guztiak familiarrak: batzuk denboraldian zehar bakarrik irekitzen dituzte, eta beste batzuk urte osoan. Guztiek eskaintzen dute sagardotegiko menua.

Aburuza, Aduna

Lau hamarkada baino gehiago dituen sagardotegia da, Adunan kokatua eta sagarrondoz inguratua. 29 upel eta 300 lagunentzako jantokia ditu. Upeltegira bisita gidatuak ere egiten ditu.
Ikusi upategia

2024 Txotx irekiera: Urtarrilak 17

Aburuza sagardotegia
Aburuza Sagardotegia Aduna
Aburuza Sagardotegia



Eguzkitza Sagardotegia non jan tolosa
Eguzkitza Sagardotegia

Eguzkitza, Tolosa

Tolosako erdigunetik minutu gutxira dago. Antzinatik egiten dute sagardoa bertan, nahiz eta 90eko hamarkadan ireki zituzten sagardotegiko ateak. Sagardogintzarekin zerikusia duten antzinako tresnekin erakusketa txiki bat ere badu.
Ikusi upategia

2024 Txotx irekiera: 2023ko abenduak 2

Eguzkitza sagardotegia



Goikoetxea, Lizartza

Bere sagarra ekoizten du sagardoa, inguruko mendien magaletako sagastiek emandakoak. Kupelak 120 lagunentzako lekua duen jantokitik ikusten dira.
Ikusi upategia

2024 Txotx irekiera: Urtarrilak 26

Goikoetxea sagardotegia
Sidreria Goikoetxea sagardotegia non jan lizartza
Goikoetxea Sagardotegia



Eguzkitza Sagardotegia non jan tolosan
Eguzkitza Sagardotegia

Isastegi, Tolosa

Tolosako landa eremuan dago, Aldaba auzoan, eta XVII. mendetik egiten dute sagardoa. Beraien sagar hornitzaileak 15 kilometro ingurukoak dira. Tolosatik autobus zerbitzua eskaintzen du, urtarriletik apirilera.
Ikusi upategia

2024 Txotx irekiera: Urtarrilak 13

Isastegi sagardotegia



Sarasola, Asteasu

Mende erdiko ibilbidea duen sagardotegi familiarra da, Asteasu bailara batean kokatua. Egurrezko upelez inguratutako jangela bat dauka, 150 pertsonentzako edukiera duena. Urtero 120.000 litro sagardo egiten ditu, % 75 bertako sagarrekin.
Ikusi upategia

2024 Txotx irekiera: Urtarrilak 13

Sarasola sagardotegia
Sarasola Sagardotegia non jan asteasu
Sarasola Sagardotegia



Sidreria Zabala sagardotegia non jan aduna
Zabala Sagardotegia

Zabala, Aduna

Adunako erdigunetik gertu dagoen dolare sagardotegia da. 200 urte baino gehiago daramatza sagardoa Gipuzkoako sagarrekin bakarrik egiten. 8.000 sagarrondo baino gehiago ditu bere lurretan. Askotan saritu dute sagardo onenaren sariarekin. Terraza handi bat ere badauka.
Ikusi upategia

2024 Txotx irekiera: Urtarrilak 4

Zabala sagardotegia



Baliteke ere
gustatzea...