Txokolatearen museoa, euskal gastronomiaren historia gozoa

Ofizio baten historia, konfiteroarena.

Gozoarekin lotutako familia baten tradizioaz hitzegiten duena

Rafa Gorrotxategik bere txokolate-museoan Ameriketatik eta Europatik ekarritako txokolate-ontzien, egurrezko errotatxoen, portzelanazko jikaren eta mostatxeren bilduma zabala erakusten digu. Morteroak, errota eta errotatxo handiak, txigorgailuak, tahonak eta fintzeko makinak, moldeak, balantzak eta baita, bilduma pribatuetako edo Rafa Gorrotxategik azken hogeita hamar urteetan erosi dituen beste tresna batzuk.

Tolosako Azoka

Rafa Gorrotxategi

Rafa Gorrotxategi Gorrotxategi Familiaren hirugarren belaunaldia da. Jose Mari Gorrotxategi aitarekin lan egin zuen, eta ospe handiko gozotegietan trebatu zen; horien artean, munduko onenetako hiru daude Pastelerian eta Txokolategian: Antonio Escribá (El Mago del Chocolate) Bartzelonan, Robert Linxe de la Maison du Chocolat Parisen eta Paco Torreblancaren Pasteleria Totel Eldan (Alacant).

Museoa

Museo zoragarri honek txokolatearen elaborazioaren bilakaera historikoa erakusten du. Bost mende baino gehiagoko bizitza duen istorioa. Bisitan metateak eta era guztietako tresna primitiboak aurki daitezke, horietako batzuk kolonaurrekoak. Txoko berezi gisa, Juan Ignacio Garmendiaren lantegi berregokitua nabarmentzen da, Euskal Herrian izan zen lehen lantegi elektrikoetako bat. Bisitaldia amaitzeko, 'Txokolatea' dokumentala ikusi ahal izango da museoaren ondoko gune batean, non tailerrak, dastaketak eta txokolate dastaketak ematen diren.

Baliteke ere
gustatzea...