Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Tolosako babarruna

Perlabeltza

Babarrungozoetazaporetsuagoa

Tolosako Babarrunak izen hori hartzen du ez hiribilduan eta inguruetan bakarrik ekoizten delako, baizik eta Tolosako Merkatuak bere merkaturatzean duen garrantziagatik. Garai batean, Gipuzkoan, familiako kontsumorako behar zena kendu ondoren, gainerakoa Tolosako Merkatuan saltzen baitzen.

Tolosako Azoka

Tolosako babarruna zergatik da berezia?

Babarrun ilun barietate bat da, ia beltza, obalatua eta puntu zuri batekin. Azal fin, kremositate eta zapore bikainagatik nabarmentzen da; horregatik, beste barietate batzuek ez bezala, ez da beharrezkoa bezperan beratzen uztea, eta beste osagai batzuekin nahastu gabe prestatzen da. Gainera, proteina asko duen landare-jatorriko elikagaietako bat da.

EuskoLabelziurtagiria

“Eusko Label Kalitatea” jatorrizko deitura duen produktua da, eta jatorria eta kalitatea bermatzeko, zigilatutako eta etiketatutako poltsetan aurkezten da.




Tolosako babarruna biltzen
Tolosako babarruna biltzen
Tolosako babarruna lehortzen
Tolosako babarruna lehortzen

Babarrunarenlaborantza

Tolosako Babarruna modu tradizional eta artisauan landatzen da Tolosaldeko baserri askotan. Maiatzean ereiten da eta eskuz biltzen da irailaren amaiera edo urriaren hasiera inguruan.




Albiztur,Babarrunarenhiriburuetakobat

Albizturrek ere aipamen berezia merezi du, historian zehar babarruna erein izan baitute bertan. Hernioko kareharrizko hegalak bereziki egokiak omen dira hazteko. Izan ere, Tolosako babarrun ekoizle onenaren txapela gehien irabazi duen udalerrietako bat da.

Albiztur
Albiztur



Tolosako babarruna
babarrunaren festa euskal jaia tolosa
Babarrun txapelketa
Babarrun txapelketa

Festaherrikoihandibat

Urtero azaroan Tolosak Babarrunaren Festa ospatzen du. Bertan, azoka bereziaz gain, Ekoizleen Lehiaketan kalitate onena duen babarrun alea izendatzen da, babarrunaren elaborazio onenaren lehiaketa gastronomikoa ere egiten da eta babarrun janak nonnahi. Kaleetako giroa ziurtatuta dago!







Babarruna jana, bere sakramentu guztiekin

Udazken eta neguko hilabeteetan, batez ere, familiak eta kuadrillak jatetxeetan eta elkarte gastronomikoetan biltzen dira babarrun janak ospatzeko.

Ibarrakopiperra

Ozpinetako Ibarrako piper gutxi batzuk zerbitzatzen dira, zeinek puntu azido bat ematen duten babarrunen aldean.

Ibarrako piparra
Ibarrako piparra



odolkia
odolkia

Odolkia

Odolkia barazkiz osatuta dago, tipula edo porruarekin. Badira babarrunak txorizoarekin eta mondejuarekin ere zerbitzatzen dituztenak. Odolki zuri moduko bat da mondejua, ardi, arrautza, porru, piperbeltz eta gatz koipez egina.




Aza

Azaz hostoak tira finetan moztuta olio erre pixka batekin zerbitzatzen dira eta ondoan jartzen da, bakoitzak nahi adina jateko eta nahi duen era. Batzuk aza hutsik jaten dute, besteek babarrunekin nahastuta. Oro har, denbora gutxiz egosten da, kolorerik eta zaporerik gal ez dezan.

Aza
aza



kostilla
kostilla

Saiheskia

Badira egositako edo labean erretako txerriaren saihets zatiak gehitzen dituztenak ere.




Baliteke ere
gustatzea...