Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Euskal Txerria

Bertakoarrazakotxerria

Kalitatea,prozesugeldobatenemaitza

Euskal Txerriaren ezaugarri nagusia begi gainera erortzen zaizkion belarri handiak dira, arrastaka eramaten dituenak fruitu bila edo belar freskoa jaten duen bitartean. Burualdea eta ipurdi beltzak ditu. Aske bizi diren animaliak dira, eta beren bizi-zikloa eta sendatze-aldiak errespetatzean, kalitate goreneko produktuak sortzen dira.

Tolosako Azoka

Berreskuratzen bidean dagoen arraza bat

1974. urtera arte bertako hiru txerri arraza zeuden Euskal Herrian: Baztango txerria, Gasteizko Txato edo Muturmotz; eta Euskal Txerri arraza, aurreko biak desagertu ondoren, bizirik dirauen bertako arraza bakarra da Euskal Txerria.

Desagertzekoarriskuan

Erroldaren arabera, 1929an 158.000 buru zeuden, eta 1990eko hamarkadan, berriz, 25 baino ez. Datu horien ondoren, berreskuratze-lanari ekin zitzaion. Gaur egun 4.000 buru inguru daude.




Elikaduranaturala

Txerriak aske bizi dira basoan, eta gaztaina, ezkur, hurritz eta belarrez elikatzen dira modu naturalean. Dieta hilketaren aurreko bi hilabeteetan erregulatzen da, eta neguan, ale, baba eta zerealen bidez, inoiz ez transgenikoen bidez.

Cerdo vasco
Euskal Txerria



Euskal Txerria Bidania
Euskal Txerria Bidania
euskal txerrikumea
euskal txerrikumea

Kumea

Haurdunaldi aske baten ondoren, erditzea ukuiluan egiten da, egunero aldatzen den lastozko ohe baten gainean. Txerramak ukuiluan jarraitzen du basora itzultzen diren arte, kumeek 40 egun dituztenean. Kumeak 4-5 hilabeterekin hasten dira kanpoan bizitzen.




Hazkundemotela

Gizentzea ia bi urtera arte luzatzen da, 120-140 kiloko pisura iritsi arte. Garai horiek errespetatzeak bermatzen du produktuen kalitatea.

Urdapilleta Euskal Txerria
Urdapilleta Euskal Txerria



pate euskal txerri urdapilleta
pate euskal txerria urdapilleta

SlowFoodmugimenduarenerreferenteetakobat

Hazkuntza, sendatze eta heltze-aldiak errespetatzean, kalitate handiko eta oso zapore oneko produktuak lortzen dira.




Tolosaldeko bi Euskal Txerri haztegiak

Gaur egun bi baserri ari dira Euskal Txerri txerria berreskuratzeko lanetan eta produktu eratorriak egiten dituzte: txorizoa, urdaiazpikoa, solomoa, saltxitxoia, pankartak, txistorra, pateak.

Urdapilleta

Bidania-Goiatzeko Elola Azpikoa baserri historiko eta dotorearen lurretan kokatzen, eta 400 bat txerri buru ditu, 54 hektareako baso batean aske bizi direnak. Basoan zehar bisita gidatuak eskaintzen ditu pago, haritz, intxaurrondo eta gaztainondoen artean bizi diren txerriak ikusteko eta baserrian produktuak dastatzeko.

Urdapilleta bisitatu
Urdapilleta Euskal Txerria Elola Azpikoa caserio
Urdapilleta Euskal Txerria Elola Azpikoa baserria



Baliteke ere
gustatzea...