Euskal Txerria
Bertakoarrazakotxerria
Kalitatea,prozesugeldobatenemaitza
Euskal Txerriaren ezaugarri nagusia begi gainera erortzen zaizkion belarri handiak dira, arrastaka eramaten dituenak fruitu bila edo belar freskoa jaten duen bitartean. Burualdea eta ipurdi beltzak ditu. Aske bizi diren animaliak dira, eta beren bizi-zikloa eta sendatze-aldiak errespetatzean, kalitate goreneko produktuak sortzen dira.

Berreskuratzen bidean dagoen arraza bat
1974. urtera arte bertako hiru txerri arraza zeuden Euskal Herrian: Baztango txerria, Gasteizko Txato edo Muturmotz; eta Euskal Txerri arraza, aurreko biak desagertu ondoren, bizirik dirauen bertako arraza bakarra da Euskal Txerria.
Desagertzekoarriskuan
Erroldaren arabera, 1929an 158.000 buru zeuden, eta 1990eko hamarkadan, berriz, 25 baino ez. Datu horien ondoren, berreskuratze-lanari ekin zitzaion. Gaur egun 4.000 buru inguru daude.
Elikaduranaturala
Txerriak aske bizi dira basoan, eta gaztaina, ezkur, hurritz eta belarrez elikatzen dira modu naturalean. Dieta hilketaren aurreko bi hilabeteetan erregulatzen da, eta neguan, ale, baba eta zerealen bidez, inoiz ez transgenikoen bidez.
Kumea
Haurdunaldi aske baten ondoren, erditzea ukuiluan egiten da, egunero aldatzen den lastozko ohe baten gainean. Txerramak ukuiluan jarraitzen du basora itzultzen diren arte, kumeek 40 egun dituztenean. Kumeak 4-5 hilabeterekin hasten dira kanpoan bizitzen.
Hazkundemotela
Gizentzea ia bi urtera arte luzatzen da, 120-140 kiloko pisura iritsi arte. Garai horiek errespetatzeak bermatzen du produktuen kalitatea.
SlowFoodmugimenduarenerreferenteetakobat
Hazkuntza, sendatze eta heltze-aldiak errespetatzean, kalitate handiko eta oso zapore oneko produktuak lortzen dira.
Tolosaldeko bi Euskal Txerri haztegiak
Gaur egun bi baserri ari dira Euskal Txerri txerria berreskuratzeko lanetan eta produktu eratorriak egiten dituzte: txorizoa, urdaiazpikoa, solomoa, saltxitxoia, pankartak, txistorra, pateak.
Urdapilleta
Bidania-Goiatzeko Elola Azpikoa baserri historiko eta dotorearen lurretan kokatzen, eta 400 bat txerri buru ditu, 54 hektareako baso batean aske bizi direnak. Basoan zehar bisita gidatuak eskaintzen ditu pago, haritz, intxaurrondo eta gaztainondoen artean bizi diren txerriak ikusteko eta baserrian produktuak dastatzeko.
Urdapilleta bisitatu