Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

← Berri guztiak ikusi
Tolosa | Gastronomia · Tolosako Babarruna

Tolosako Babarrunaren jatorriari, historiari eta bilakaerari errepasoa

Gehiago irakurri


Teoria batzuen arabera, Tolosako Babarruna XVI. mendean ekarri zuten Ameriketatik, kolonizatu ondoren. Beste batzuek diote ordurako bazegoela. Jatorria edozein izanda ere, kontua da denbora behar izan zutela laboreak eta

Egunerokobizitzarakoplaterbat

Errekonozimendu hori ez zen XVIII. mendearen amaierara edo XIX. mendearen hasierara arte iritsi. Orduan, eguneroko kontsumorako produktu bihurtu zen, elikatzeko zuen ahalmenagatik, XX. mendearen erdialdera arte. Bere laborantza ere nabarmen hazi zen. Izan ere, 1914an 4 milioi kilo biltzera iritsi ziren.

Tolosako babarrunak biltzen
Tolosako babarrunak biltzen



Tolosako babarrunak
Tolosako babarrunak

Gainbehera

Babarrunaren ekoizpenak eta kontsumoak behera egin zuten XX. mendearen erdialdetik aurrera, elikadura-ohiturak aldatu eta produktu berriak sartu zirelako, maila ekonomiko hobea zelako, landan eskulanik ez zegoelako eta landa-jardueretarako lurrak bereganatu zituen industria-garapena izan zelako,




BabarrunElkartea

Azken hamarkadetan, Babarrunaren Elkartearen eta Kofradiaren lanari esker, produktu hori berreskuratzeko eta balioesteko lanari ekin zaio.

 

1994az geroztik, elkarteak kontsumitzaileari jatorri eta kalitate bermeak dituen produktu bat eskaintzeko lan egiten du, baita nekazariari kontraprestazio ekonomiko duina emateko ere. Gaur egun 40 bazkide ekoizle baino gehiago ditu, hogei bat hektarea labore eta 30.000 kiloko batez besteko ekoizpena.




Artículos relacionados