![Amezketako “Mondeju” eta Ardoaren Azoka Berezia](https://www.tolosaldea.eus/wp-content/uploads/2022/11/mondeju-de-buey-300x300.jpg)
← Ikusi agenda osoa
Amezketako “Mondeju” eta Ardoaren Azoka Berezia
Amezketa | Azoka berezia Ekitaldi gastronomikoa
11
Urria
10:00
Mondejua, Amezketako bihotzetik sortzen den altxor gastronomikoa, gure herriaren eta mendiaren arteko lotura bereziaren isla da. Ez da soilik jaki bat, baizik eta Aralarreko artzaintzaren historia, gure baserrien memoria eta belaunaldiz belaunaldi transmititu den ondare biziaren parte. Mondejuak gure bizitzako une goxoenak ekartzen dizkigu gogora: familian elkartzen garen momentuak, lagunartean partekatutako platerak, eta udazkeneko lehen hotzekin batera, etxeak betetzen dituen usain paregabea.
Mondejuaren historia, herriko artzainek ardiak negurako prestatzeko garaian hasten da. Ardi zaharren eta antzuen aprobetxamenduaren bidez sortu zen plater hau, ardikiarekin guztiz lotutako menu baten oinarria izanik. Etxekoandreek mimoz prestatzen zuten, isilean baina harrotasunez, eta horrela iritsi da gaur egunera. Gure aurrekoek egindako lanari esker, tradizio honek irauten du, eta mondejuak gure iraganari lotuta mantentzen gaitu, gure lurrarekiko harremana elikatuz.
Web