Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Amezketako “Mondeju” eta Ardoaren Azoka Berezia
← Ikusi agenda osoa

Amezketako “Mondeju” eta Ardoaren Azoka Berezia

Amezketa | Azoka berezia Ekitaldi gastronomikoa

11

Urria

10:00


Mondejua, Amezketako bihotzetik sortzen den altxor gastronomikoa, gure herriaren eta mendiaren arteko lotura bereziaren isla da. Ez da soilik jaki bat, baizik eta Aralarreko artzaintzaren historia, gure baserrien memoria eta belaunaldiz belaunaldi transmititu den ondare biziaren parte. Mondejuak gure bizitzako une goxoenak ekartzen dizkigu gogora: familian elkartzen garen momentuak, lagunartean partekatutako platerak, eta udazkeneko lehen hotzekin batera, etxeak betetzen dituen usain paregabea.

Mondejuaren historia, herriko artzainek ardiak negurako prestatzeko garaian hasten da. Ardi zaharren eta antzuen aprobetxamenduaren bidez sortu zen plater hau, ardikiarekin guztiz lotutako menu baten oinarria izanik. Etxekoandreek mimoz prestatzen zuten, isilean baina harrotasunez, eta horrela iritsi da gaur egunera. Gure aurrekoek egindako lanari esker, tradizio honek irauten du, eta mondejuak gure iraganari lotuta mantentzen gaitu, gure lurrarekiko harremana elikatuz.

Web